Hogyan válasszunk búvármaszkot, hogy az megfelelő legyen a felszereléses búvárkodáshoz

A víz alatti látáshoz maszkra van szükséged. A fény ugyanis másként viselkedik a vízben, ami a fénytörés miatt van, mint a levegőben és szemed ezért nem tud fókuszál a víz alatt. Milyen jó is lenne, ha nem kellene az a fránya maszk, mai folyton csak gondot okoz, hol párásodik, hol egy kis víz kerül bele stb.

A búvármaszk egyetlen feladata, hogy biztosítsa a tiszta látást, mégpedig úgy, hogy a búvármaszk légüreget képez, a szemed és a környező víztömeg között, így a szemed képes lesz fókuszálni a víz alatt is, így már éles képet kapunk a környezetünkről.

De nem minden “szemüveg” lehet búvármaszk, csak azok amik befedik az orrodat is. Ez azért nagyon fontos, mert csak így tudod a maszkodat lemerüléskor ki egyenlíteni. Abban az esetben ha nem egyenlítenél a búvármaszkod kényelmetlenséget okozva rászívódna az arcodra, ennek elkerülésére alakították ki a búvármaszkokon az orr-részt. Azok a “szemüvegek” ahol az orr szabadon marad, azok csak a felszíni úszáshoz, de a merüléshez nem használhatóak.

Búvármaszk vásárlásakor ne spórolj. Szerezz be egy olyat, amelyet légzőkészülékes merülésre terveztek és megfelelően illeszkedik az arcodhoz, jó komfortérzetet biztosít.

Vegyünk sorra néhány egyszerű szempontot

Légtérfogat

A maszkok típusai az egyszerű kerek, vagy ovális formájúaktól a modernebb stílusú maszkokig terjednek, amiknek kisebb a belső (Ultra Low Wolume) légterük és szélesebb látószöget engedélyeznek. Ennek több előnyös tulajdonsága van. A kis légteret könnyebb vízteleníteni, ha ez szükségessé válik pl. egy víz alatti párátlanítás kapcsán. Továbbá mivel a szem közelebb kerül a lencséhez így növekszik a látótér nagysága. Mindezekből következően a kis légterű maszkoknak kisebb lesz a felhajtó ereje, nem húzza a fejedet felfelé.

Lencsék

A szaküzletben vásárolt búvármaszkok lencséjének biztonsági üvegből (Tempered Glass) kell készülnie. Ha eltörik, a temperált üveg kevésbé valószínű, hogy veszélyes szilánkokra törik, így nem valószínű, hogy megsebzi az arcodat. A maszkok kialakítását tekintve jellemzően lehetnek egy- vagy kétlencsés, modellekel találkozhatsz, de lehetnek panorámás, azaz sok lencsés maszkok is. Az egylencsés maszkok esetében ritkábban tapasztalható a csőlátás érzete, valamint az orr számára is kényelmesebb. A két lencsés modellek esetén a lencsék közelebb helyezkednek el a szemhez, ezért kisebb légtérrel számolhatsz. Ugyan ezeknél a maszkoknál – ha nem is mindegyik modellnél – lehetőség van gyári dioptriás lencsék használatára. Hogy ki melyiket választja az egyéni döntés, szimpátia dönti el. Egyik típus se jobb a másiknál.

Szoknya

A szoknya a maszk azon része, ami a búvár arcával érintkezik, itt találjuk a körkörös záróperemet is, melynek feladata, hogy a levegőt bent a vizet pedig kívül tartsa. A búvármaszkok a legtöbb esetben szilikongumiból készülnek. A szilikongumi többnyire átlátszó, de a gyártók néha színezéket adnak hozzá, hogy feketére vagy valamilyen átlátszó színűre színezzék. Az átlátszó verzió több fényt enged be, ezért komfortosabb érzetet kelt. A fekete szilikonos modellek kevesebb fényt eresztenek át Miért ne legyünk divatosak és gyakorlatiasak egyszerre?

Csattok

A csattok esetében a gyártók törekednek a könnyű állítási lehetőségre, hogy akár a víz alatt, egy kézzel is állítani tudd a maszk pántjának feszességét.

Miután már tisztában vagy a maszk “anatómiájával”, ideje a kiválasztás szempontjait végig tekinteni. Bármilyen búvárfelszerelést vásárolsz a búvárkodáshoz, a két legfontosabb választási szempont az illeszkedés és a kényelem. Ez különösen igaz a maszkra, mert az, amelyik nem illeszkedik rendesen szivárogni fog és/vagy zavarni fog, és elveszi a szórakozást búvárkodásból.

Hogy a búvármaszk megfelelő illeszkedését leteszteld, használd a „szimat” tesztet. Tedd finoman az arcodra a pánt használata nélkül, és lélegezz be az orrodon át. A megfelelően illeszkedő búvármaszk az arcodon marad a szívóerő (vákuum hatás) miatt. Ha kézzel ott kell tartanod az illeszkedés miatt, válassz másikat. Ne feledd, ha szemüveget, vagy kontakt lencsét használsz, dioptriás lencsére is szükséged lesz. Ezért olyan búvármaszkot válassz, amit felkészítettek a lencsék fogadására.

Miután megvásároltad álmaid búvármaszkját, a következő dolgod, hogy előkészíted az első használatra. Ehhez tudnod kell, hogy a gyártók védő anyaggal vonják be az új búvármaszkokat, amit el kell távolítanod, máskülönben nem tudod majd a búvármaszkodat párátlanítani. Olyan tisztítószert használj, amivel el tudod távolítani a filmbevonatot anélkül, hogy megkarcolnád az üveget. Ezek után állítsd be a pántot, hogy kényelmesen illeszkedjen a fejedre. A pántnak feszesnek, de nem szorosnak kell lennie. Merülést követően is szükséges odafigyelni a búvárfelszerelés helyes karbantartására: gondosan öblítsd le tiszta édesvízzel minden használat után; óvd a közvetlen napsugárzástól és; tartsd száraz, hűvös helyen.