Mielőtt használatba tudod venni légzőkészülékedet, össze kell raknod a palackot, a nyomáscsökkentőt és a BCD-t. Lehet, hogy oktatód ehhez az első védettvízi merüléshez már előre összerakta a felszerelést, de az is lehet, hogy az ő irányításával neked kell összerakni. Mostantól amíg a tanfolyamot be nem fejezed, sokszor össze fogod rakni és szét fogod szerelni a légzőkészüléket, mindaddig míg szinte automatikussá válik.

Tedd fel a BCD-t a búvárpalackra

Ha vadonatúj BCD-t vásároltál, nedvesítsd be a nylonból készült palackrögzítő hevedert. Ez azért szükséges, mert az új nylon heveder nedves állapotban megnyúlik; ha tehát száraz állapotban csatolod fel, a vízben meglazulhat. Most:

1. Csúsztasd a BCD-t az álló palackra felülről lefelé.

2. Fordítsd el a palackot úgy, hogy a szelep nyílása a BCD-nek azon része felé nézzen, ahol a fejed lesz. A legtöbb BCD-nél a háttámla felső élének (ha van) vagy a gallérnak nagyjából egy szinten kell lennie a szelep aljával. Oktatód segít ebben neked, és ha egy ideig már használtad a felszerelést, feljebb, vagy lejjebb is állíthatod a palackot, ahogy neked kényelmes.

Billentsd át és rögzítsd.
Rögzítsd a palackrögzítő hevedert kézzel olyan erősen meghúzva, ahogy csak tudod, majd billentsd át a zárat. Ehhez egy kis erő kell.

Billentsd át és rögzítsd. Rögzítsd a palackrögzítő hevedert kézzel olyan erősen meghúzva, ahogy csak tudod, majd billentsd át a zárat. Ehhez egy kis erő kell.

3. Rögzítsd a palackrögzítő hevedert kézzel olyan erősen meghúzva, ahogy csak tudod, majd billentsd át a zárat. Ehhez egy kis erő kell. A zárak különfélék lehetnek, ezért, ha nem világos, hogyan működik, (gyakran előfordul) kérd meg oktatódat, mutassa meg. Némelyik BCD-n két palackrögzítő heveder is van, mindkettőt rögzítsd és húzd meg.

4. Most ellenőrizd a rögzítést. Nézd meg, hogy a heveder el tud-e csúszni a palackon felfelé vagy lefelé. Ha nem, a háttámla tetejénél fogva emeld fel kissé a palackot a földről, és egy kicsit rázd meg. Ha a BCD nem csúszik el a palackon, jó munkát végeztél. Ha el tud mozdulni, túl laza a rögzítés. Ekkor a hevedert állítsd szorosabbra.

Csatlakoztasd a nyomáscsökkentőt

Ha a nyomáscsökkentő nincs kéznél, fektesd le a búvárpalackot és a BCD-t (Búvármellény – Buoyancy Control Device – Lebegést Ellenörző Eszköz) úgy, hogy a BCD legyen felül és hozd a nyomáscsökkentőt.

1. A palack szelepének nyílása vagy ragasztószalaggal, vagy műanyag sapkával be lehet fedve. Ha így van, távolítsd el a szalagot vagy a sapkát (Ne dobáld szét!).

2. Ellenőrizd, van-e a szelep nyílásában O-gyűrű (az INT-rendszernél – DIN-rendszernél ellenőrizd a nyomáscsökkentő első lépcsőjének csatlakozását). Ennek bevágástól mentesnek kell lennie. Ha új O-gyűrűre van szükség, érdeklődj oktatódnál.

3. Nyisd meg a szelepet lassan egy pillanatra, hogy kifúvasd a szelep nyílásából az esetleg ott levő vizet vagy törmeléket. A nyílást ne irányítsd emberek felé. Ha biztos vagy abban, hogy nincs benne sem víz, sem törmelék, ezt a lépést kihagyhatod.

4. Távolítsd el a nyomáscsökkentő védősapkáját a szorítócsavar lazításával (INT-rendszer) vagy a sapka lecsavarásával (DIN-rendszer).

5. Vedd a palackot a lábad közé úgy, hogy a BCD tőled elfelé essen, majd helyezd fel az első lépcsőt a palack szelepére úgy, hogy a szelep nyílása és az első lépcső nyílása fedje egymást és a második lépcső tömlője jobbra vezessen. A második lépcső tömlője a jobb vállad fölött halad.

6. Húzd meg a szorítócsavart szorosan, vagy DIN-rendszer (Deutsches Institut für Normung (DIN = magyarul Német Szabványügyi Intézet) esetén óvatosan csavard be a nyomáscsökkentőt.

Rakd össze
Állítsd be a nyomáscsökkentőt úgy, hogy a második lépcső tömlője jobbra vezessen. Húzd meg a szorítócsavart szorosan, vagy DIN-rendszer esetén óvatosan csavard be a nyomáscsökkentőt. Csatlakoztasd a direkt rendszer tömlőjét a BCD-hez.

Kezdő búvártanfolyam
Rakd össze Állítsd be a nyomáscsökkentőt úgy, hogy a második lépcső tömlője jobbra vezessen. Húzd meg a szorítócsavart szorosan, vagy DIN-rendszer esetén óvatosan csavard be a nyomáscsökkentőt. Csatlakoztasd a direkt rendszer tömlőjét a BCD-hez.

7. Csatlakoztasd a direkt rendszer tömlőjét a BCD-hez.

Nyisd ki a csapot és ellenőrizd a működést

Most már megnyithatod a szelepet. Tartsd a nyomásmérőt a bal kezedben számlappal lefelé – ez elővigyázatossági intézkedés arra az esetre, ha a nyomásmérőn belül esetleg szivárgás van és a számlap szétrobbanna; a modern nyomásmérőkben biztonsági lemezek vannak, tehát ez nem történhet meg. Mindenesetre jobb a biztonság.

Kezdő búvártanfolyam
Számlappal lefelé A nyomásmérő számlapját lefelé tartva lassan nyisd ki teljesen a szelepet.

Lassan nyisd meg a palack szelepét. Ha szivárgást hallasz, az O-gyűrű szennyeződött, vagy hibás lehet. Ilyenkor zárd el a szelepet és kérd meg oktatódat, mutassa meg, hogyan kell megvizsgálni és kicserélni. Ha szivárgást nem észlelsz, nyisd ki teljesen a szelepet.

Ellenőrizd a levegő mennyiségét a nyomásmérővel. Nézd meg a palackba beütött üzemi nyomás értékét és hasonlítsd össze a nyomásmérő mért értékével, így meglátod, mennyire van tele a palack. A környezetedben levő legtöbb palack üzemi nyomásának értékét hamarosan fejből fogod tudni.

A következő lépésben ellenőrizd a nyomáscsökkentőt úgy, hogy egy pillanatra megnyomod a pótadagoló gombot. A levegőnek szabadon kell áramlania, de ez azonnal abbamarad, mihelyt a gombot elengeded. A második lépcsőből az esetleges enyhe szivárgás azonnal megszakad, ha ismételten megnyomod a pótadagoló gombot, vagy a csutora nyílását egy pillanatra befogod. Ha nem, szólj az oktatónak. Némely igen érzékeny nyomáscsökkentő esetében hangosan és folyamatosan áramolhat a levegő, ebben az esetben az ujjaddal fogd be a csutora nyílását.

Számlappal lefelé
A nyomásmérő számlapját lefelé tartva lassan nyisd ki teljesen a szelepet.

Ellenőrizd a kilégző szelepet úgy, hogy belefújsz a nyomáscsökkentőbe. A kilégzésnek könnyűnek kell lennie. Ha nem, a kilégző szelep esetleg be van ragadva – ilyenkor szólj az oktatódnak. Ha mind a pótadagoló gomb, mind a kilégző szelep helyesen működik, végső ellenőrzésként lélegezz párszor a nyomáscsökkentőből. A lélegzésnek könnyűnek és simának kell lennie.

Rögzítsd a tömlőket és áramvonalasan használd a búvárfelszerelést

Friss levegő belégzés
Ha mind a pótadagoló gomb, mind a kilégző szelep helyesen működik, végső ellenőrzésként lélegezz párszor a nyomáscsökkentőből. A lélegzésnek könnyűnek és simának kell lennie.

kezdő búvártanfolyam
Friss levegő belégzés Ha mind a pótadagoló gomb, mind a kilégző szelep helyesen működik, végső ellenőrzésként lélegezz párszor a nyomáscsökkentőből. A lélegzésnek könnyűnek és simának kell lennie.

A lógó nyomásmérő (SPG) és a biztonsági levegőforrások megsérülhetnek, ha vonszolódnak a fenéken, vagy a zátonyokon. Úszás közben megnövelik a közegellenállást,
és kárt okozhatnak a víz alatti környezetben.

A BCD-n és a tömlőkön kapcsok és más eszközök vannak, ezek használatával megakadályozhatjuk a tömlők lógását. Ideális esetben víz alatti úszás közben semmi sem lóghat le a testedről kb. 20 cm-nél jobban – de még jobb, ha ennyire sem. A nyomásmérő tömlőjét rendszerint a bal kar alatt vezetik és a műszert a BCD elejéhez rögzítik, ahol vagy látható, vagy felbillentve leolvasható. A biztonsági levegőforrás tömlője a jobb kar alatt fut (bár ez típustól függően változhat) és az áll és a két alsó bordád által alkotott háromszögben célszerű elhelyezni. Használj csatot, ami biztonsággal megtartja, de rántással lekapcsolható.

Ha elkészültél, óvatosan fektesd le a légzőkészüléket a BCD-vel felfelé és tedd rá a második lépcsőt, hogy távol tartsd tőle a homokot vagy a szennyeződéseket.

Biztonságos, jó merülést!