„Itthoni vizekben merülni?” – a legtöbbünk, aki rendszeresen merül a tengeren, csak a száját húzza erre a kérdésre. „Mit nézzek szinte a semmit?” – hangzik el sokszor tőletek a válasz.

A Fényes-forrás Budapesttől közel 40-50 perc alatt érhető el. Tata városától pár kilométerre található ez a csodálatos, ősi lápvilágban megbújó melegvizes, forrásokban gazdag merülőhely.

A  tatai Fényes fürdőn található Grófi-tó természetes állapotát nem régiben helyreállították. A tóból 15.000 köbméter iszapot, emeltek ki, ezzel egy időben elbontották az évtizedekkel ezelőtt épített beton partot is. Tatán, 2-3 millió évvel ezelőtti dunántúli vulkánkitörések törésvonalai mentén 16-25 °C fokos források fakadnak. A forrásokból és azok lefolyó vizéből kialakított fürdőben lévő legnagyobb tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, innen a Grófi-tó elnevezés.

Jelenleg több tó is merülhető [Katonai (Grófi), Körtefás, Sarki forrás és a Védett forrás tó]. Az utóbbi két-három évben nem merültünk itt, mivel e tevékenységeknek köszönhetően erősen leromlott a látótávolság a Katonai tóban. Ez mostanra részben helyreállt és kellemes meleg vízét újra élvezhetik a merülni vágyók.  A Körtefás és a Sarki forrástó is sok izgalmas látnivalót tartogat a búvároknak. A merülések után pedig jöhet a meleg dézsafürdő!

Grófi-tó
A Grófi-tó, Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava. A tó alján lévő forráscsoportból naponta 15 millió liter 20-25 °C fokos víz kerül a felszínre. A tavak közül ez a tó rendelkezik a legnagyobb vízhozammal. Ez egyben a legmelegebb vizű tó is mind közül, itt 20-23 °C fok között változik a vízhőmérséklet. Ezt a hőfokot még télen biztosítja, így igen kellemes merülésre számíthatsz.
Merülésünk célja a 3-5 méteren, állandóan bugyogó, kristály tiszta kvarchomokkal borított fenéken keresztül feltörő forráscsoportok, mini „gejzírek” megtekintése. Ez az élmény egyedülálló, ritkán láthatsz hasonlót. A tóra gazdag növény és állatvilág is jellemző.

Körtefás-tó
Nevét a tó körül található körtefákról kaphatta. A legdúsabb növényzettel rendelkező tó ahol kiválóan otthonra találtak az akár 70-80 cm-re megnövő pontyok, a méteres amurok. Ezen kívül még találkozhatsz naphalakkal és keszegekkel is. Vízhőmérséklet 21 °C fok vízmélység átlagosan 3 méter

Sarki Forrás-tó
Halakban és látnivalóban itt sincs hiány. Kisebb források, bedőlt fák, nagy levelű növényzet teszi izgalmassá ezt a tavat. Találkozhatsz itt is ponttyal, nagyobb sügérekkel, kisebb naphal rajokkal, csukával stb. Vízhőmérséklet 20 °C fok. Az átlagos vízmélység 2,5-3 méter.

Védett Forrás-tó
Ez a „legek” tava. Ez a legtávolibb, a leghosszabb, a legtöbb tavirózsával, a legtöbb vízi növényzettel rendelkező, merülésre alkalmas tó.
A már megszokott élővilággal találkozhatsz: csuka, ponty, naphal stb. Vízhőmérséklet 18-20 °C fok. Az átlagos vízmélység 2-2,5 méter.

Így a téli időszakban, igen kellemes, félnapos, egynapos időtöltést nyújt ez a túránk számodra és akár családod részére is. A területen található Fényes-tavak Tanösvény, valamint a pár éve épült kilátótorony, illetve a kicsiknek is nagy élményt nyújtó erdei játszótér is már látogatható. Mi úgy gondoljuk ez a hely annyira különleges és egyedülálló a maga nemében, hogy ez az élmény mindenkinek kijár. Maga a forrás a merülésünk célja, ami egy egyedülálló jelenség. A tavak alján, az aljzaton több kisebb és nagyobb forráscsoportból álló vízbetörést láthatsz. Az aljzathoz nem érdemes hozzáérni, mivel könnyedén belesüllyedhetünk, mely elérheti a 6 méter vastagságot is laza kristály tiszta kvarchomok és vegyes üledék alkotja.
A tavak mélysége 2,5-5 méter közötti és ebben a közegben, még télen is kellemes a víz hőmérséklete tehát garantáltan nem fogsz fázni!

A tavakban hatalmasra növő vízinövények között kalandozhatsz, kergethetsz halakat, keresgélhetsz teknőst. Gyakorlatilag úgy fogod magad érezni közben, mintha egy trópusi dzsungelben túráznál.

A merülésed végeztével meghívunk egy felforrósító dézsafürdőzésre, valamint az elégetett  kalória pótlásáról is gondoskodunk.

Túránkra nem csak Téged várunk, de bátran hozd magaddal a családod, barátaid is. Ez egy olyan hely, ahol mindenki megtalálja a neki tetsző kikapcsolódást. Ne habozz! Jelentkezz!

25.000,- Ft /fő

 • 1 napos hazai búvártúra
 • Korlátlan merüléssel, merülésvezetéssel
 • Minimális létszám 4 fő
Mit tartalmaz a túra díja
 • Egész napos belépőjegyet a tóra
 • Merüléseket a Katonai tóban és a szomszédos,
  merülhető tavakban

 • 1 db, 12 literes töltött palackot

 • Súlyrendszert (ólmot és ólomövet)

 • Üdítőt és nassolni valót

 • Kirándulást a tó környékén

Mit nem tartalmaz a túra díja
 • Transzfert Bp.-Tata – Bp. útvonalon

 • Búvárfelszerelést és további palacktöltések díját

 • Baleset- és utasbiztosítást

 • Merülésvezetési díjat (amennyiben szükséges számodra)

 • Dézsafürdőzés díját

 • Tanösvény belépő díját

Jelentkezem a búvártúrára​

  „Nagyon hálás vagyok Robinak hogy megtanított az alapokra es elindított a búvárkodás utján. Az OWD óta már több különböző tanfolyamot is elvégeztem nála es mindegyikben maximális segítőkészséget és odafigyelés nyújtott. Az elméleti es gyakorlati órák nemcsak érdekesek, de ugyanakkor szórakoztatóak, baráti hangvételűek is.

  Szívből ajánlom mindekinek!”

  Dávid

  „A nyár egy örömteli évszak, az utazáshoz, a szerelemhez és persze a búvárkodáshoz is tökéletes! Foglald le a legjobb időpontot és találd meg a tökéletes bulihelyet profi oktatók segítségével!

  Köszönjük ezt a csodálatos élményt!”

  Viktor

  „Nem számít, milyen messzire kell utaznom, hogy kipróbáljam magam a tengeren! Köszönöm, hogy felkészítettek erre és igazán felejthetetlenné tettétek a nyaralásomat.

  Én és a barátaim nagyra értékeljük a segítséget. Nagyon szépen köszönöm!”

  Zsófia