Rendeltetésük

Az uszonyok nagy úszófelületet biztosítanak, így erős lábizmaid használatával jól tudsz a vízben mozogni. Ez sokkal hatékonyabb, mint ha a karoddal úsznál, bár azok a búvárok, akiknek a lába sérült, a karjukat használják, speciális kézi uszonyokkal. Minden uszony kialakításától és jellemzőitől függetlenül rendelkezik papucsrésszel a láb számára.

Típusok

A modern uszonyok alapvetőn két típusra oszthatók:

  • pántos és a
  • papucsos uszonyokra

A pántos uszonyoknak nyitott a sarka ahol egy sarokpánt rögzíti az uszonyt az ember lábára, míg a papucsos típusú cipőszerűen illeszkedik a lábra és pontosan a láb méretének megfelelőt kell belőle választani.

A legtöbb búvár pántos búváruszonyokat hord, mert felveheted hozzá a nedvesruha csizmáját is. Ezen kívül a búvárkodáshoz megfelelő, nagy erejű uszonyok mind állítható csatosok, de vannak ritka kivételek is. A szabadtüdős búvárok és légzőkészülékes búvárok gyakran a papucsos uszonyokat részesítik előnyben, mert nem kell nekik a nedvesruha csizmarésze. A pántos uszonyokat hideg vízben is használhatod. A pántos búváruszonyok általában kicsi (Small), közepes (Medium), nagy (Large) és extra (Extra Large) nagy méretben kaphatóak.

Jellemzők

A búváruszonyok sokféle jellemzője közül választhatunk, és főként az úszófelületnek van sok válfaja. Ezek a jellemzők lehetnek bordák, amelyek kimerevítik az uszonyt, és vertikális stabilizátorként szolgálnak; lyukak, amelyek csökkentik az uszony ellenállását és növelik a hatékonyságot; és csatornácskák, amelyek növelik a hatékonyságot, azáltal, hogy megfelelően terelik a vizet.

Felhasznált anyagok

A legmodernebb uszonyok többféle anyagból készülnek. A papucsrész és a sarok pántok

A búváruszonyok leggyakrabban gumiból, poliuretánból (PUR vagy PU) és más műanyagokból készülnek. Különböző felhasználási területekhez, különböző modellekhez más-más anyagokat használnak.

Sok búvár a kompozit anyagú uszonyokat kedveli, mivel könnyebbek, jobb úszási hatékonyságot lehet velük elérni és sokféle, a maszkodhoz és a légzőcsövedhez passzoló színben lehet őket megvásárolni. A kompozit búváruszonyok hatással lehetnek a lebegőképességedre, mert a kompozit uszonyok könnyebbek.

Kiválasztás és beszerzés

Az uszonyodat a lábméreted, a fizikai képességeid és a búvárkodás helye alapján vásárolod meg, ahogy ez a kezdő búvártanfolyamod során tanultad. Ha pántos búváruszonyt akarsz vásárolni, akkor nálad kell, hogy legyen a búvárcsizmád, a tökéletes illeszkedés miatt. A csizmával a lábadon, vedd fel az uszonyt. A papucsrésznek addig a pontig kell feljönnie, ahol a bokád találkozik a lábfejeddel – ha nem, nagyobbat kell keresned. A papucsos uszonynak kényelmesen kell illeszkednie felerősítés nélkül is, de nem lehet laza. Egy adott uszonyméretnél, minél nagyobb és merevebb az úszófelület, annál nagyobb erő kell a használatához.

Amikor olyan uszonyt keresel, ami megfelel a lábméretednek, a fizikai képességeidnek és a használat helyének, az elsődleges szempontok az illeszkedés és a kényelem. Ha nem vagy biztos abban, milyen modellt szeretnél, kérj segítséget.

Előkészítés a használatra

A papucsos uszonyok többnyire nem igényelnek különösebb előkészítést, azonban a pántos búváruszonyokat úgy kell beállítanod, hogy jól és kényelmesen illeszkedjenek. Természetesen a búvárcsizmával együtt tedd ezt meg. Az új uszonyok pántjain olajos bevonó anyagot találsz, a tartósítás miatt. Töröld ezt le, máskülönben a pántok mindig ki fognak csúszni a helyükről.

Karbantartás

Csakúgy, mint a búvármaszkot és a légzőcsövet, az uszonyaidat is mosd le édesvízzel a használat után, tartsd őket száraz, hűvös helyen, és óvd a közvetlen napsugárzástól. Rendszeresen ellenőrizd az uszonyok pántjait, mert gyorsabban elhasználódnak, mint a többi búvárfelszereléseden.

Annak ellenére, hogy a légzőkészülékes búvárkodást már több mint 50 éve űzik, a búvárfelszerelések csak az utóbbi két évtizedben fejlődtek azzá a hatékony, megbízható és korszerű csomaggá, amelyet manapság használunk.

Milyen uszonyokat ajánlunk

Mares Plana Avanti Quattro

A Mares Plana Avanti Quattro búváruszonyt nem kell igazán bemutatni. A Mares Avanti Quattro uszony minden idők legnagyobb számban eladott uszonya. Kisebb nagyobb változtatások ellenére, már 15 éve változatlanul kerül az üzletek polcaira. Ez egy precízen tervezett darab, amivel átlagos tempót nem nehéz tartani, de lehet vele gyorsabban is haladni. A négy hosszanti barázda egyedülállóvá teszi ezt az uszonyt, valamint vetélytársainál 20%-al hatékonyabban használható, lábrész kialakítása révén magas komfortérzetet biztosít. A Mares Plana Avanti Quattro búváruszony a jobb uszonyok közé tartozik. Amennyiben minőségi, a gyakorlatban jól bevált uszonyt keresel, ajánljuk neked a Mares Avanti Quattro uszonyát.

Atomic Splitfin uszonyok

A Splitfin uszonyok jellemzője a középen és hosszában “ketté hasított” megjelenés. Ez a kialakítás nagyobb tolóerőt kínál, kisebb erőfeszítés mellett, ami alacsonyabb levegőfelhasználást jelent. A hasított uszonyok különféle kialakításban, méretben és keménységben kaphatók. Ezek jelentősen befolyásolják az általános kényelmet és teljesítményt. Nem minden SplitFin ugyanolyan. Az Atomic búváruszony gyártása során multi-kompozit műanyagokat használnak fel. Hajlékony oldalsó sínek és egy merev lábzseb, kombinálva a pengében lévő merevítőkkel – az optimális teljesítmény érdekében. Szabadalmazott EZ-LOK csat rendszere egyike azoknak a jellegzetes Atomic tulajdonságoknak, ami miatt búvárok szeretik ezt az uszonyt.

Technisub Slingshot búváruszony

Technisub 2008-ban dobta a piacra a Slingshot (csúzli) búváruszonyt. Az uszony jellegzetessége a három fokozatban állítható lapát erősség: lágy, közepesen kemény. Az igazi újdonság a nevében (csúzli) keresendő. Egy közel kisújnyi vastagságú tömör gumi amiegy fém csapban végződik az uszony lábrészéhez és a lapáthoz csatlakozik. A lapáton három vájat található ami egyre hosszabbra nyújta a tömör gumipántot. A hosszabb gumi feszesebb és ez által az uszony keményebbé válik. Ezt a jó tulajdonságot a különböző merülési körülmények között lehet kamatoztatni, akár a víz alatt, merülés közben is. A különválasztott láb- és lapátrész, a különböző állítások mellett kevésbé terhelte a lábat, mint egy átlagos, hagyományos uszony. Ezt az uszonyt is érdemes kipróbálni és ha tetszik meg is vásárolhatod.