Összegyűjtöttük a leggyakrabban
elhangzó kérdéseket


Szinte bárki el tudja végezni a PADI Open Warter Diver, azaz nyíltvízi kezdő búvártanfolyamát.
Néhány dogot érdemes megjegyezned:

A búvártanfolyamra való jelentkezés minimális életkora:

– 10 év, (12 éves életkorig szülői felügyelet szükséges).
– 12 év (15 éves életkorig szülők nélkül is elvégezheti a búvártanfolyamot, de szülői hozzájárulás szükséges)
– 15 év felett megkötések nélkül végezhet kezdő búvártanfolyamot.

Ha a képzést 10-15 életév között történik majd sikeresen nyíltvízi merülésen vesz részt a búvártanfolyamot végeztével, PADI Junior Open Water Diver búvárkártyát kap, míg a 15. éves életkor felett PADI Open Water Diver minősítésre jogosultak.

Nem. A búvárkodást bárki kipróbálhatja, aki kedvet és energiát érez hozzá. Ha megfelelsz az előzetes követelményeknek, semmi sem akadályozza meg, hogy aktív búvárrá válj. Vannak akik hatvanon túl kezdik el képzésüket és ők is megtalálják benne mindazt, amiért nekifogtak.

A félelmek közel kilencven százaléka a hiedelmek, a félremagyarázás vagy egyszerűen a hozzá nem értés tárgykörébe tartozik. Hidd el, hogy nincs mitől félned! Miközben egy komoly háttérrel rendelkező technikai sportról van szó, ez az egyik legkönnyebben megtanulható és a legbiztonságosabban gyakorolható kikapcsolódási forma, akár az egész család számára. Természetesen, mint minden technikai sportnál itt is be kell tartani a képzési előírásokat, egyéb szabályokat, hogy megfelelő biztonságot mutathasson fel az azt gyakorló számára. A búvárkodást azoknak is ajánljuk, akik bármely okból félnek a víztől. Ez nem vicc. A képzés során kontrollált körülmények között derékig érő vízben gyakorolunk amely akár terápiás módszer is lehet a víziszony kezelésére, vagy teljes leküzdésére. …de mit veszíthetsz? Legfeljebb elmondhatod ezt is kipróbáltad, jó mulatság volt, de legközelebb az ejtőernyőzést vagy valami mást fogok kipróbálni!

Másrészről viszont, a képzés során észrevétlenül olyan készségekre teszel szert, ami az élet minden területén előnyödre kamatoztathatsz.

– Erősíti az önbizalmad
– Elősegíti az analitikus gondolkodást
– Felelősségre tanít
– Döntéseidben határozottabbá tesz
– Megtanít csapatban játszani

A saját ütemed szerint haladhatsz, mindig Te döntesz!

A PADI Open Water Diver búvártanfolyam anyagát akár két nap alatt is elsajátíthatod, de egy éven belül bizonyára még a legelfoglaltabbaknak is sikerül. Hogy ténylegesen mennyi idő alatt sajátítod el a kezdő búvártanfolyam anyagát, az valójában attól függ, mennyi időt szánsz a képzésedre. A búvártanfolyamok teljesítmény alapúak, ami azt jelenti, amennyiben elsajátítanod a szükséges elméleti és/vagy gyakorlati tudnivalókat, már lehet is tovább lépni az anyagban.

A búvártanfolyam során számos okból például, megkopott ismeretanyag felelevenítése céljából szükséged lesz ezek közül néhányra: PADI Open Water Diver kézikönyvre, videóra vagy az önálló tanulás esetén egy multimédiás csomagra. Ezen kívül a búvártanfolyamon megkapod a búvártanfolyami csomagodat, merülési naplóval, jegyzetfüzettel és sok más érdekes dologgal.

Nem. A PADI Open Water Diver, azaz kezdő nyíltvízi búvártanfolyami minősítést gyakorlatilag mindenki megszerezheti, aki jó egészségi és megfelelő erőnléti állapotban van, valamint otthonosan mozog a vízben. Nem kell atlétának lenned, de rendelkezz jó általános egészségi állapottal, különös tekintettel a légzőszerveidre és a vérkeringésedre. Fontos a lelki érettség, valamint az, hogy jó ítélőképességgel és kellő önfegyelemmel rendelkezz, hogy követhesd a biztonságos merülési irányelveket és alapelveket.

Erre nem egyszerű a válasz. Biztonsági okból minden résztvevő kitölt egy „Orvosi nyilatkozat”-ot. A nyilatkozat a búvárkodásnál fontos egészségügyi kockázati okokat méri fel. A felmérés főként a keringési és légzési rendszered állapotával kapcsolatos, mivel ezek megfelelő állapota nélkülözhetetlen a légzőkészülékes búvárkodás során. Ha valamennyi kérdésre nemleges választ adtál, már csak alá kell írnod a nyomtatványt és kezdheted a képzésed. Abban az esetben ha bármelyik kérdésre is IGEN-nel válaszoltál, pusztán elővigyázatossági okokból egy orvosnak, például a családorvosodnak vagy búvárszakorvosnak is ki kell kérned a véleményét.

Napszúrás: A búvárokat érintő leggyakoribb probléma a napszúrás Ha odafigyelsz, mit viselsz, megfelelő faktorszámú naptejet használsz, megelőzheted ezt a rendkívül kellemetlen állapotot.
Tengeribetegség: gyógyszeres kezeléssel a probléma megszüntethető.
Szúrások, csípések: A tengeri élőlények okozta sérüléseket könnyedén megelőzhetjük, ha viselünk védőruházatot (vékony vagy vastag búvárruhát)

Nem. Számos megoldás kínálkozik. A kérdés mit részesítsz előnyben, valamit klasszikus szemüveget vagy kontaktlencsét használsz. Amennyiben nem félsz attól, hogy elhagyod a kontaktlencséd merülés során, úgy ez is remek választás lehet. Természetesen választhatsz egy sokkal megbízhatóbb megoldást: a dioptriás maszkot. A felszerelésgyártók korszerű kétlencsés maszkjai között valószínűleg találsz számodra megfelelő. Egy jó maszkkal a legparányibb állatkák megfigyelése sem jelenthet gondot.

Nem. A kezdő búvártanfolyam megkezdésekor nem kell semmilyen felszereléssel rendelkezned, ez nem feltétele a búvártanfolyamon való részvételnek. A búvártanfolyam elméleti és gyakorlati részében haladva, érdemes megfontolnod az alapvető felszerelések beszerzését, mint amilyen búvármaszk, szelepes snorkell, pántos uszony a búvárcsizmával. Ezt a összefoglaló néven, ABC felszerelésnek hívjuk. Ebben próbálunk segítségedre lenni, egy 5.000,- Ft értékű ABC-vásárlási bonnal, amit Budapest egyik legnagyobb búvár szakáruházában válthatsz be. Továbbá kapsz 2 db szabad felhasználású kedvezménykártyát, amivel kedvezményesen szerezheted be búvárruhádat (5 mm-es neopren nedvesruha), vásárolhatsz kiegészítőket.

Ezt érdemes alaposan átgondolnod a következőket. Beszéled az adott ország nyelvét esetleg anyanyelvi (angol, német stb.) szinten?Ez nem csak az anyag elsajátításánál, hanem akár a tesztek kitöltésénél is gondot jelenthet. Egy átlagos kezdőknek szóló búvártanfolyam könnyed időbeosztással kb. három napot vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt a család többi tagjával alig találkozol, mert az időd egy részét az iskolapadban, a másik részét a víz alatt fogod tölteni. A másik megfontolásra érdemes szempont, hogy vélelmezhető az ilyen tengerparti képzések nem lesznek olyan „mélyenszántóak” mint ha odahaza egy búvárklub által szervezett képzésen vennél részt. Reméljük, nem kell magyaráznunk ennek okát: ha te csak egy hétig vagy még kevesebb ideig tartózkodsz az adott nyaralóhelyen, akkor ezen véges idő alatt kell neked kiadni a nemzetközi búvárkártyát. Könnyen belátható, hogy nem a búvártanfolyamod minőségére van kihegyezve, hanem másra (ezt meg a fantáziádra bízzuk, Te mire gondolsz!).

A másik ellenérv, a továbbképzésekkel kapcsolatos. A PADI búvárképzéseinek túlnyomó többsége, elméleti és a hozzá kapcsolódó nyíltvízi merülésekből áll. Ahelyett hogy élménymerüléseken vennél részt, vizsgamerüléseket végzel az időd túlnyomó többségében.

Ha viszont úgy döntenél, hogy mindenképp kint vizsgázol, érdemes megfontolnod a következőket:

– Iratkozz be egy elméleti képzésre
– Végezd el a uszodai (védettvízi) gyakorlómerüléseket.


Amennyiben ezeken már túl vagy, megkapod a „PADI Open Water Diver kezdő búvártanfolyami dokumentum és átigazolási űrlap”egy kitöltött példányát, amivel kint könnyebben, rövidebb idő alatt, levizsgázhatsz, mint ha nem így tennél.

Bármilyen új hasznos tevékenységet megtanulni nem nehéz, de ez is időt és erőfeszítést igényel. A képzések úgy vannak kialakítva, hogy szórakozva sajátíthatod el a legfontosabb ismereteket.

A meghirdetett képzések munka utáni időpontjai a legtöbb résztvevő számára megfelelő. Ennek ellenére megtörténhet, hogy az számodra nem megfelelő, vagy baráti társaságod külön ütemezést szeretne, de az is lehet, hogy szeretnéd, ha mi látogatnánk el hozzátok, kihelyezett oktatás keretében. Ha ilyen igényeid lennének úgy lépj kapcsolatba velünk és egyedi ajánlatot adunk számodra.

A kezdő búvártanfolyam három nagy részből áll: elméleti oktatásból, védettvízi készségfejlesztésből, majd nyíltvízi merülésből.

 

1. Elméleti oktatás

Az elmélet öt fejezetben tartalmazza a tananyagot A képzés során elsajátítod a búvárkodás fizikai, fiziológiai alapjait, ami értékes tudásnak számít a víz alatt. Megtanulod a búvárkodás legfontosabb szabályait, a felszerelés használat csínját-bínját. Olyan dolgokról hallgatsz előadást, amiről már lehet, hogy hallottál is, mint például: nyomásváltozás okozta fizikai és fiziológiai hatások, a légzéstechnikáról, a nitrogén narkózisról stb.

Az elméleti oktatás során videót nézünk, valamint PowerPoint-os anyag segítségével sajátítjuk a szükséges ismereteket. Ismereteidet fejezetenként egy rövid teszt segítségével mérheted fel.

2. Védett vízi merülés

Miután tisztában vagy az alapvető elméleti előírásokkal, egy ellenőrzött környezetben, mint például egy uszoda elsajátítod a biztonságos merüléshez szükséges valamennyi készséget

Az uszodai képzés megkezdésekor képesnek kell lenned bemutatni az alapvető vízi készségeidet, azaz 200 métert kell úsznod, valamint 10 percig kell lebegned a víz felszínén, de ha ezt túl könnyűnek találnád akár taposhatsz is, megint csak az általad választott módon. A 200 métert bármilyen úszásnemben megteheted, idő korlát nélkül.

Miközben szórakozva tanulsz, szerzel új barátokat, olyan hasznos készségeket is megtanulsz, mint a maszk párátlanítása, vagy a reductor ürítése. Az uszodai gyakorlás felkészít a nyíltvízi merülés során előforduló esetleges problémákra és azok megoldására.

3. Nyíltvízi merülés

A nyíltvízi merülésedre bármilyen természetes víztérben sor kerülhet. Érdemes olyan helyszínt választanod, ahol a későbbiekben is merülni szeretnél. Így sokkal biztonságosabbá teszed későbbi merüléseidet. A PADI Open Water Diver kezdő búvártanfolyam lezárásaként négy nyítvízi merülésen fogod bemutatni búvárjártasságod egy PADI oktató előtt.

Búváriskolánk a PADI Open Water Diver kezdő búvártanfolyamokat rugalmas időbeosztással szervezi, hogy mindenki számára, munka után, de még nem túl késői kezdettel elérhetőek legyenek.

A magyar búvár világrekord 270 méter,míg a nemzetközi rekordot Mark Ellyatt 313 méterrel tartja (csak érdekességként jegyezzük meg , hogy a szabadtüdős világrekord, szabályozható súllyal történő merülés kategóriájában 141 méter). Nos, mi még véletlenül se merülünk ilyen mélyre. A merülési mélység a képzettségtől és a tapasztalattól függően változik. A kedvtelési búvárkodás során nem merülhetünk negyven méternél mélyebbre. A PADI Open Water Diver képzése kezdő búvároknak a 18 méterben szabja meg a maximumot. Adventure búvárok akár harminc méter mélyre is merülhetnek, de negyven méterre csak Advanced Open Water Diverek merészkedhetnek.

Ahol szeretnél, illetve ahol földrajzilag lehetséges sós, vagy édesvízben, akár mesterséges víztározóban, üregben, barlangban vagy a befagyott vizben is, ha az nem ütközik semmilyen jogszabályba. A megfelelő merülési hely megtalálása néha nem is olyan egyszerű. Nem is hinnéd, hogy a közeledben található merülési lehetőségek is tartogatnak számodra felfedezni valót. Nem kell mindjárt a szaklapok búvárajánlatait böngészned, ahol türkizkék a víz, bársonyos a homok, mert ezek valószínűleg sok ezer euróért fognak elkelni. Ha közelebbre tekintünk, mint például az Adria, vagy Ausztria, máris nem kell ilyen mélyen a zsebedbe nyúlnod, hogy hódolhass a szenvedélyednek, és ne csak a port kelljen törölgetned az uszonyodról. A különböző merülési lehetőségek tovább mélyítik a tudásod. Előfordulhat, hogy egyes merülési helyeken ki kell egészítened az addig megszerzett tudásod, hogy lemerülhess egy mesterséges zátonyhoz, amilyen egy hajóroncs, vagy ki kell egészítened a felszerelésed egy lámpával vagy kesztyűvel stb.. Búváriskolánkban folyamatosan indulnak specializálódott képzések, mint az oly népszerű Enriched Air Diver, vagy a Wreck Diver képzéseken túl a Rescue Diver búvártanfolyamok. Csak érdeklődnöd kell a lehetőségek felől.

Nem kell attól félned, hogy nem lesz kivel merülnöd. Sokan hasonló adottságokkal kezdik meg képzésüket, majd a gyakorlatok során szövődött barátságok vagy pusztán a hasonló érdeklődési kör feloldja ezeket a helyzeteket.

Igen. Az alapfokú PADI Open Water Diver alapfokú kezdő nyíltvízi búvártanfolyam elvégzése után, számos továbbképzési lehetőség közül választhatsz. Mi megfontolásra javasoljuk az Adventure, valamint az Advanced Open Water Diver minősítési szint megszerzését, aminek a birtokában olyan helyekre is eljuthatsz, ahova OWD búvárként sohase. Ezeket a képzéseket, akár egy hétvége alatt is megszerezheted.

Nos ez nem valószínű! A nyomásmérő (SPG) kötelező felszereléseink közé tartozik, aminek rendszeres leolvasása biztosítja, hogy hirtelen, rajtaütés szerűen ne fogyhasson ki a levegőd. Ha ez mégis, valamilyen megmagyarázhatatlan okból bekövetkezne a merülőtársad fog segíteni a felemelkedésben. A képzésed során öt lehetséges feljöveteli technikával fogsz megismerkedni, ha problémád lenne a levegő utánpótlással.

Nem feltétlenül. Cápával a saját természetes közegében viszonylag ritkán találkozhatunk. Vannak olyan helyek, ahol gyakrabban fordulnak elő és ha szerencsénk van, tisztes távolból együtt úszhatunk, lefényképezhetjük egy-egy példányát. Események leggyakrabban szigonyos halászatnál, vagy szervezett etetésekkor fordul elő, amikor a cápák izgatottak az etetésre előkészített halak testnedveitől.

Szögezzük le mindjárt a legelején, ilyen búvárfelszerelés nem létezik! A használni kívánt búvárfelszerelést a te igényeidhez kell alakítani:

–  földrajzilag hol tervezed a legtöbb merülésed
– sűrített levegővel vagy attól eltérő keverékkel is tervezel merülni
– milyen a testalkatod stb.

Ha bemész egy búvárszaküzletbe rengeteg, különféle búvárfelszerelést fognak megvételre ajánlani neked. Az adott boltban kapod meg a „legjobb felszerelést”, a „legnagyobb kedvezményt” stb. Nem könnyű az eligazodás a megfelelő búváreszközök megtalálása. Kezdetben elég ha egy ABC (maszk, snorkell, uszony) felszereléssel rendelkezel, amit apránként, a lehetőségeid határán belül mindig kiegészítesz egy-egy újabb és újabb eszközzel. Mi a következő sorrendet javasoljuk: ABC, ruha, computer, reductor, BCD Természetesen sok éves tapasztalattal a hátunk mögött, tudunk tanácsot adni abban milyen felszereléseket érdemes beszerezned.

Szerintünk igen!
– nyugodtabban merülhetsz, mert nem kell mindig megszoknod az idegen felszerelést.
– komfortosabban merülhetsz a magad választotta, hozzád tökéletesen illeszkedő felszerelésben (ruha, BCD stb.)
– biztonságosabban merülhetsz egy olyan felszerelésben aminek a használatát ismered és megszoktad
– a saját felszereléssel többet merülhetsz.
döntés természetesen a tied, vásárolsz, vagy bérelsz. Búváriskolánk mind a vásárlásban, mind a bérlésben szívesen segít.

Ne kerülgessük a forró kását, nem a legolcsóbb sportok közé tartozik. De a síelés se olcsó, mégis rengetegen hódolnak szenvedélyüknek; … vagy a kerékpározás, vagy itt van mindjárt az autózás. Elgondolkodtál valaha azon hogy havonta menyit tankolsz a kocsidba? Mennyit állsz a dugóban és füstölöd el az ezreseket? A búvárkodásra sose fogsz ennyi pénzt elkölteni, főleg nem ilyen értelmetlenül. Okos, megfontolt vásárlásokkal, kihasználva a pillanatnyi lehetőségeket, jelentős előnyre tehetsz szert, amely későbbi merüléseid alkalmával kamatoztathatsz.

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Sok száz búvároktatási rendszer létezik a világban. A víz alatt a fizika minden oktatási rendszerben azonosan működik. Mindegyik egy kicsit más, más a filozófiája, de egyikről sem mondható ki egyértelműen, hogy jobb, különb, mint a másik. Ha mégis különbséget kell tenni az oktatási rendszerek között, úgy azok nemzetközi elterjedtségét, ismertségét említenénk. Feltétlenül olyan oktatási rendszert válassz, amit a világ legtöbb országában ismernek és elismernek. Hiába végzed el a világ legjobb oktatási rendszerében a legjobb oktatójával a képzésed, ha azt a világon sehol sem fogják elfogadni, mert pl. nem ismerik.

Továbbá a nagy rendszerek mellett szól, hogy méretüknél fogva többet költhet a merülés fiziológiai alapkutatásaira, amit a kisebb szervezetek. Az így napvilágot látott kutatási eredményeket azonnal beépítik oktatási rendszerükbe. Tulajdonképpen szabványteremtők.

Sokszor lehet olyat is hallani, hogy az ilyen nagy oktatási rendszerben dolgozó oktatók között nagyobb arányban találhatók megfáradt, vagy uramisten rosszabb képzettségű szakember, akiknek esetleg sokadszorra sikerült a búvároktatói vizsgát letenni. Ez a nagyobb oktatói létszámból, a matematika sajátosságait figyelembe véve tagadhatatlan. Másrészről viszont ebből nem feltétlenül vezethető le, hogy egy nagy oktatási rendszerben ezért rosszabb képzést kapnál, mint egy kicsiben. A folyamatos minőségbiztosítási eljárásnak köszönhetően a nem megfelelő képzést biztosító oktatók és formációik, amilyen gyorsan megjelentek az oktatási piacon, olyan gyorsan pár év elteltével el is tűnnek onnan.

A legjobb, ha ismerősi, baráti körben érdeklődsz, amit kiegészítesz más forrásból származó információval. Látogasd meg a kiválasztott búvárközpontot, gyűjts személyes benyomásokat, beszélgess el az oktatóval és dönts ezt követően.

Nos, ha röviden és felelősen szeretnénk erre a kérdésre válaszolni, akkor ez nem igaz!

Ez egy elhibázott, de mégis sokszor hallható marketingfogás. Nemzetközi kitekintésben, százon felüli oktatási rendszer létezik, melyek felépítése kisebb nagyobb eltéréseket tekintve hasonló. Ez vonatkozik a rendszer által kibocsátott kártyák megnevezéseire, mely fokozatok igazodnak a nemzetközi szabványokhoz. A PADI (Professional Association of Diving Instructors) oktatási rendszere nem egy a sok közül, hanem az egyik legnagyobb (még a válság idején is 2013-ban közel 1.000.000 db kártyát adott ki), ha nem a legnagyobb. A PADI nemzetközileg elfogadott kedvtelési búvárszabványok kidolgozásában, élen járt, és mind a mai napig tökéletesíti azokat.

Valószínűleg valamit félreértettél! Igaz, hogy a búvároktatás alapjai hasonlóak, mivel a fizika bármelyik rendszerben is képződsz, azonosan működik víz alatt és felett is.

A különbség az oktatás színvonalában és elterjedtségében van. Az oktatás színvonalát mindig az oktatói gárda határozza meg, oktatási rendszertől függetlenül. Az elméleten nem a tesztet tanítjuk meg helyesen kitölteni mint sok olcsó búvártanfolyamot hirdető netes ajánlat esetén, hanem megtanítunk a merülés elméleti alapjaira. Ha ezt sikeresen elsajátítod, megérted, a tesztet is ki fogod tudni tölteni. A képzés végen átvett búvárkártyád a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzését igazolja. Fontos: Nem a búvárkártyád merül, hanem te. Amikor önállóan, azaz egy min. hasonlóan képzett társsal búvárkodsz, a biztonságod azon múlik, hogy milyen képzést kaptál valamint a józan ítélőképességedtől. Nagy különbség van aközött, hogy a hiányos képzésed okán, tudatlanul, bevállalsz egy merülést, mely így nem a gondtalan kikapcsolódásról, hanem a túlélésről szól és ha nem történik semmi probléma, az a vak szerencse miatt lehetséges. Sok vad történetet lehet ilyenekről hallani. Összefoglalva: Érdemes egy nagy nemzetközi rendszerben képződni, mert nemzetközileg elterjedtebb. Olyan búváriskolát válassz, ahol az oktatók már sok éves (leigazolható és nem „hanta boy”-os) szakmai tapasztalattal rendelkeznek, több száz embert balesetmentesen kiképeztek. Ne tévesszen meg a látványos weboladon publikált képanyag, mely sokszor csalóka lehet…

Természetesen a képzésed minősége nem csak az oktatón, de a te hozzáállásodon is múlik.

Nem. A búvártanfolyam valamennyi költségét írásban rögzítjük. Ettől az ártól semmilyen esetben sem térünk el!

Nem találod a választ? Akkor kérdezz bátran!