Melyik búvártanfolyamot válasszam a sok lehetőség közül?

Csak te mondhatod meg, mi vonz téged a légzőkészülékes búvárkodásban. Ha kalandot keresel, bőven lehet részed benne, akár a világnak egy távoli sarkában, más emberek és kultúrák közegében, ahol egy elsüllyedt hajóroncs tárja fel számodra titkait, akár a közvetlen szomszédságodban – közelebb, mint képzelted.

A légzőkészülékes búvárkodás mindig új kihívásokat jelent. Egyike azon ritka tevékenységeknek, melyek izgalmat és intenzív cselekvést hoz a hétköznapokba.

Hogy kinek mi az olcsó vagy drága az pusztán anyagi lehetőség kérdése. Mégis elmondhatjuk, hogy egy adott termék, szolgáltatás megvásárlása esetén a legjobb ajánlatot keresi mindenki. Nincs is ezzel semmi baj hiszen ez alapvető emberi tulajdonság. Senki sem szeret többet fizetni egy termékért mint amennyit az valójában ér. De mit is kínálnak neked.

Amennyiben a kezdő búvártanfolyam túl drága lenne számodra

Vannak kedvezőbb árú búvártanfolyamok is mint a PADI Open Water Diver búvártanfolyam, azaz nyíltvízi kezdő búvártanfolyam. Ilyen például:

Tekintsük át ezt a két képzést és nézzük meg, melyik búvártanfolyam milyen merülési lehetőséget biztosít számodra.

PADI Discover Scuba Diver program

A PADI Discover Scuba Diver (DSD) egy készülékes búvárkodást kipróbáló (felfedező) búvárkurzus, amit akár egy nap alatt el lehet végezni.

A megszerzett búvárminősítésről

  • a minősítésed korlátozva vagy egy évre

Ez egyben azt is jelenti

  • vagy továbbképzed magad a kezdő nyíltvízi búvárszintre (Open Water Diver), vagy újra elvégzel egy DSD programot és akkor még egy évig búvárkodhatsz, természetesen a DSD programon adta korlátokon belül.

Ezek a korlátok a következők

  • a merülések max. 12 méter mélységig engedélyezettek
  • búvárkodni csak hivatásos búvár kíséretében van lehetőséged
  • egy év után ismét el kell végezned egy DSD képzést

Egy PADI Discover Scuba Diver búvártanfolyamot már kb. 50 euro-tól elvégezhetsz. Ez az ár tartalmazza az elméleti ismereteket, valamint egy merülést. A későbbiek során a merüléseid után hasonló összeget kell majd fizetned, hiszen egyedül nem merülhetsz. Saját búvárfelszerelés sem szükséges, mert a képzés árában a búvárfelszerelés használata is benne van.

PADI Scuba Diver búvártanfolyam

A másik valójában említésre méltó búvártanfolyam a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) Scuba Diver (légzőkészülékes búvár) képzés. Ez már egy komolyabb lépcsőfok a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvár képzési rendszerén belül.

A PADI Scuba Diver minősítés korlátozott minősítés azok számára, akik legfeljebb 12 méter mélységre, csakis PADI hivatásos búvár kíséretében kívánnak merülni. A Scuba Diver búvártanfolyam egy képzés az Open Water Diver, kezdő búvártanfolyamon belül. A Scuba Diver hallgatók az Open Water Diver, kezdő búvártanfolyam szerkezete és sorrendje alapján tanulnak, de csak a kezdő búvártanfolyam elméleti képzés 1-3 fejezet, az uszodai merülés 1-3 és a nyíltvízi merülés 1-2 részeit végzik el. A Scuba Diver búvártanfolyam elvégzését követő 12 hónapon belül könnyű megszerezni a nyíltvízi Open Water Diver kezdő búvárminősítést. Egyszerűen csak el kell végezni a kezdő búvártanfolyam fennmaradó részeit. Az itt megszerzett minősítésnek nincsenek időbeli korlátai, tehát ha nem vágysz mélyebbre mint a 12 méter, valamint megbékélsz azzal, hogy csak hivatásos búvárral együtt mehetsz merülni, akkor neked ennyi pont elég is.

Sikeres búvárvizsga után már sokat tudsz a búvárkodásról, merülésről, mégis önálló búvárkodásra nem jogosít, mivel kizárólag egy hivatásos búvár kíséretében merülhetsz.

Ezek a korlátok a következők

  • a merülések max. 12 méter mélységig engedélyezettek
  • búvárkodni csak hivatásos búvár kíséretében van lehetőséged

Egy PADI Scuba Diver búvártanfolyam ára a 30-45.000,- Ft közötti ár tartományba esik. Későbbiek során ha merülni szeretnél számolnod kell egy magasabb merülési árral, mivel csak egy hivatásos búvárral együtt merülhetsz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legolcsóbb merülésed után is, ami nem mélyebb mint 12 méter kifizethetsz akár 30-50 eurot.

Az elolvasottak után javasoljuk gondold át alaposan milyen merüléseken szeretnél részt venni. Ha önállóan (ez nem azt jelenti, hogy felügyelet nélkül hagynak kezdő, kevéssé tapasztalt búvárokat) szeretnél merülni megkötések, valamint többletköltség nélkül akkor érdemes a PADI Open Water Diver képzését választanod, ahol 18 méterig, egy hasonlóan, vagy képzettebb búvárral merülhetsz, partról vagy hajóról ahonnan szeretnél.

PADI kezdő búvártanfolyam
(Open Water Diver képzés)

Ha a fenti lehetőségeknél többre vágysz, ajánljuk figyelmedbe az Open Water Diver búvártanfolyamot.