A világ egyik legnagyobb búvárképző szervezete 1966 óta

A PADI – Professional Association of Diving Instructors (Búvároktatók Szakmai Szövetsége) – az egyik legnagyobb rekreációs búvárképzési szervezet a világon. Ehhez a szervezethez tartozik a világ búvártársadalmának kb. 65%-a. A maradék 35% kb. 250 egyéb más szervezet között oszlik el.

1967-ben alapította John Cronin és Ralph Erickson, ma pedig a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) világszerte 180 országban szolgálja a hivatásos búvárokat és a hobbybúvárokat. A PADI napjainkig, több mint 20 millió búvárminősítést adott ki.

padi-logo-buartanfolyam

A vállalat az USA-ban, Chicago-ban, Illinois államban alakult, majd átköltözött Dél-Kaliforniába 1970-ben, a központja a mai napig itt található. A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) globális jelenlétét a világszerte kihelyezett helyi irodái biztosítják.

A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvárstandardjai minden tekintetben megfelelnek az új, EU-ban előírt búvárszabványoknak is! Ez tükrözi a világszínvonalat, a nemzetközi elismertséget és a bizalmat. Úgy gondoljuk, hogy nem feltétlenül a nagy számokban keresendő a minőség, hanem az emberi lelkiismeretességben, ennek ellenére ezek a számok is jelentenek valamit. 1989-ben, a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) kifejlesztette az A.W.A.R.E filozófiát – Aquatic World Awareness, Responsibility and Educations: Tudatosság, Felelősségvállalás és Oktatás a Vízi Világért ahogy hangoztassák a búvárok szerepét a környezetvédelemben, és létrehozzanak egy hatékony, környezetvédőkből álló csoportot. Hamarosan megalakult a Project Aware Alapítvány, mely mára a búvár ipar legjelentősebb non-profit környezetvédelmi szervezetévé nőtte ki magát.

Búvártanfolyam és a búvárminősítés

A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvártanfolyamok sora lefedi a búvárkodás teljes spektrumát, így megtanulhatsz mindent a búvárkodásról, merülésről, amit csak szeretnél. Kiváló minőségű központi oktatási anyagok segítik a tanulást és a fejlődést. A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) nagy gondot fordít a minőség ellenőrzésre, melyet egy személyesen neked küldött levéllel valósít meg. Ez a levél egy kérdőív, amely rákérdez a tanfolyamod minden fontos pontjára, így ellenőrizve oktatód munkáját, szakértelmét és lelkiismeretességét. A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) nemcsak a búvártanfolyamokhoz rendel szabványokat, hanem az oktatási intézményekhez és bázisokhoz is. A búváriskolák minősítése tükrözi a felszereltséget, minőséget és professzionalitást. Egy búvártanfolyam elvégzése után te is egy PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvárigazolvány birtokosa leszel, amely arcképes, tartalmazza személyes adataidat, regisztrációs számodat (így könnyen leellenőrizhető és pótolható a világ bármely pontján) valamint búvároktatód nevét és számát, aki így egy életre szóló garanciát vállal munkájáért.

Szabványosítás a búvártanfolyamokban

A szabványosítás volt az első igazán nagy lépés amit bevezettünk. Ez azt jelentette, hogy meghatároztuk a fokozatokat és az ahhoz tartozó követelményeket. Ezekhez a szint meghatározásokhoz a legnagyobb tapasztalattal rendelkező oktatókat hívtuk össze és így kristályosodott ki milyen szinten mit is kell tudnia egy búvárnak. Ezután következett a második szakasz. Pedagógusok, pszichológusok, orvosok, mérnökök és felszerelésgyártók bevonásával kidolgoztuk a tematikákat és búvártananyagokat úgy, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen. Ezáltal megszűnt annak a lehetősége, hogy egy gyengébb tehetségű búvároktató a maga által összeállított búvártananyaggal veszélybe sodorja a búvárhallgatóját.

PADI búvártanfolyam

Mivel csak az lehet PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvároktató, aki belép a szövetségbe, és magára nézve kötelezőnek tekinti ezeket a búvárszabályokat, ezért minden PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvároktató ugyanazt tanítja az egész világon. A búvárszabványok negyedévente minden szempontból átvizsgálásra kerülnek és az búvároktatók erről személyesen írásos tájékoztatót kapnak. Így a modern búvártechnika minden vívmányát beépítjük a búvártananyagba a búvároktatónak pedig csak alkalmaznia kell.

Minőségbiztosítás a búvároktatásban

A fejlődési folyamat következő lépcsőfoka a minőségbiztosítás alapvető elveinek kidolgozása volt. Bevezettük a minőségellenőrző kérdőíveket. Mivel a búvárigazolványok a nemzetközi központokban készülnek, a búvároktató kénytelen elküldeni a búvárhallgató fényképét és minden adatát. Itt számítógépre kerül és véletlenszerűen minden 2., 3. hallgató közvetlenül a PADI-tól (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) kap egy kérdőívet, melyben visszaellenőrizzük a búvároktató munkáját. Ezekben kérdések találhatók a búvártanfolyamon használt felszerelésekről, a búvártananyagról, a számonkérési formákról, az uszodai és nyíltvízi búvárfoglalkozások gyakorlatairól. Mivel a búvártanuló pontosan nem tudhatja mit is kellett volna kapnia a búvártanfolyamon, ezért azt fogja válaszolni amin ő átesett. A kérdőívet a PADI-hoz (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) visszaküldve, a központ le tudja ellenőrizni a búvároktató munkáját, melyet ha jól végzett semmi nem történik, míg ha kiderül hanyagsága, kötelezik a mulasztás pótlására és időszakos vagy örökös felfüggesztéssel szankcionálják. Ez a magas szintű szabványosítás és ellenőrzés tette lehetővé azt, hogy bárhol a világon ugyanazzal a minőséggel és biztonsággal találkozzon az érdeklődő.

A PADI búvártanfolyami folyamatábra

A PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) munkájának harmadik nagy vívmánya a folyamatos búvároktatási rendszer létrehozása. Melynek során darabokra szedték és újra építették az egész búvárképzési szisztémát. Egy rugalmas és átfogó struktúra kialakítására volt szükség annak elkerülése végett, hogy a hallgatóknak 3-4 tanfolyamba kényszerülve kelljen elsajátítaniuk a búvárvilág törvényeit. Ezen elveknek megfelelve alakult ki az a rendszer, ami lényegében ma is működik és folyamatosan fejlődik.

PADI Fow Chat

Ebben egymásra épülnek az alap (kezdő búvártanfolyam, haladó nyíltvízi búvártanfolyam stb.) és specialitás (nitrox merülés, roncsmerülés, mélymerülés stb.) búvártanfolyamok, valamint a hivatásos búvárszintek (merülésvezető – Divemaster, segédoktató – Assistant instructor, oktató – Open Water Diver Instructor), azon alapvető igényeket kielégítve, hogy a hallgató minél hamarabb megismerkedhessen azzal a búvárterülettel, ami őt igazán érdekli.

A központi ellenőrzésű búvároktatói vizsga volt a negyedik lépés az egyre jobb minőség érdekében. Az oktatói búvártanfolyamot két részre osztottuk, a felkészítésre, amelyet megtarthatott egy megfelelő végzettségű oktató (Course Director) és a vizsgára, amelyet csak a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) belső vizsgabizottsága vezethet le. Ezzel kiszűrtük a házi vizsgák visszásságait is. A felkészítő Course Directornak mindent el kell követnie, hogy oktatójelöltje a lehető legmagasabb szintet érje el, hiszen olyan vizsgabizottság előtt kell helytállnia, melynek tagjai másik országból, de nem ritkán másik földrészről érkeznek és semmi érdekük nem fűződik a vizsga kimeneteléhez csupán a minőség. Aki itt megállja a helyét biztosan megfelel a nemzetközi követelményeknek, ha pedig mégsem, úgyis kihullik a minőségellenőrzés rostáján.

World Awarness Responsibility Education (AWARE) Projekt

PADI Project Aware

A környezetvédelem is egyre inkább előtérbe került a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) munkájában és megszületett az AWARE Projekt (Aquatic World Awarness Responsibility Education) a Víz Alatti Világ Tudatos Megóvásának Oktatása. Az búvároktatási anyagokba belekerültek mindazok a fontos tudnivalók, melyeket minden búvárnak tudnia kell ahhoz, hogy megértse, mi csak vendégek vagyunk a víz alatti világban és úgy illik viselkednünk mint vendégségben. Ezek a szabályok biztosítják azt, hogy a merülő helyeken még évek múlva is legyen mit megcsodálnunk és ne a csupasz tengerfenék fogadja az ide látogatót.

Mit eredményeztek a tudatos intézkedések?

Azt, hogy a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) ma a világ egyik legkedveltebb, legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő búvároktatási rendszerévé vált. Ma a világon megközelítőleg 10.000.000 PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvár él és merül. Ez a világ búvártársadalmának kb. 65%-a. Ez igen komoly eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy több száz oktatási rendszer létezik a világon. Annak, akinek PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) igazolványa van, a világon bárhol biztosítanak merülési lehetőséget, mivel ma már a PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) minőséget mindenki ismeri és minden országban találkozhatunk PADI (Professional Association of Diving Instructors – Búvároktatók Szakmai Szövetsége) búvárbázisokkal és búváriskolákkal.